Vrijwilligers gevraagd

veldploeg aan het werk

Vrijwilligers in alle soorten en maten…

Vrijwilligers zijn van harte welkom! Bij de vrijwilligersorganisatie Bezoekerscentrum De Poelboerderij in Wormer bruist het twaalf maanden per jaar van activiteiten voor jong en oud. Jaarlijks worden met twee excursieboten ongeveer 400 vaartochten gemaakt in het Wormer- en Jisperveld met recreanten en kinderen van 6 tot 12 jaar van het basisonderwijs (80 scholen) en leden van de Jeugdnatuurclub in de Zaanstreek en directe omgeving. Ook is er veel aandacht voor het onderhoud in het Wormer- en Jisperveld en het veenweidepark De Trickel dat naast het Bezoekerscentrum De Poelboerderij ligt.

Al dat prachtige werk wordt gedaan door 150 vrijwilligers. Mannen en vrouwen die daartoe in staat en bereid zijn om wat vrije tijd voor weg te geven. Vaak gaat het om niet meer dan een dagdeel per week, en alleen dan wanneer het de vrijwilliger het beste uitkomt. De Poelboerderij als bezoekerscentrum van het Wormer- en Jisperveld is de laatste jaren ‘groter’ gegroeid. Ook dat vraagt om extra vrouw-/mankracht. Daarnaast is er uiteraard bij ons ook sprake van een natuurlijk verloop; nieuwe belangstellenden zijn daarom altijd welkom.

Voor het uitvoeren van de 400 vaarexcursies beschikt De Poelboerderij over twintig schippers en eenzelfde aantal gidsen. Schippers dienen in het bezit te zijn van een kleinvaarbewijs of daarvoor bij De Poelboerderij door collega’s te worden opgeleid. De gidsen hebben vaak in het onderwijs gewerkt, zij  beschikken – door bijvoorbeeld een natuuropleiding te hebben gevolgd – over een behoorlijke achtergrond en de nodige ervaring om hun natuurkennis over te dragen.

Met de nieuwe excursieboot die het bezoekerscentrum in 2014 geschonken kreeg door de provincie Noord-Holland is het mogelijk ook ‘buitengaats’ vaartochten te maken. ‘Buitengaats’ wil zeggen op de Zaan, het Noordhollands Kanaal, de Marker- en Knollendammervaart en het Alkmaardermeer. Om buitengaats te kunnen varen zoekt het Bezoekerscentrum De Poelboerderij schippers met een groot vaarbewijs.

Schippers en gidsen worden door De Poelboerderij gekoesterd. Dat geldt ook voor de vrijwilligers die buiten aan de slag zijn. Iedere woensdag werkt een veldploeg van circa 9-15.30 uur in het Wormer- en Jisperveld. Op zaterdag trekt één keer per maand ’s morgens en ’s middags een ploegje onder de naam Wilde Horde voor diverse werkzaamheden het veld in. Divers onderhoud in veenweidepark De Trickel wordt elke woensdagochtend door een aantal mensen verzorgd. Ook is er een molenploeg actief. Voor het onderhoud van de oude weidemolentjes maar ook bijvoorbeeld voor het bijhouden van de wegwijzers voor de kanoroutes. Sinds kort kent De Poelboerderij een clubje vrijwilligers dat het recreatiegebied Kneppelsoord aan de overkant van de Poel onderhoudt.

Verder is er altijd behoefte aan baliemedewerkers (voor het ontvangen van excursiegangers) en aan begeleiders van onze jeugd, kinderen die lid zijn van de Jeugdnatuurclub en leerlingen van het basisonderwijs. Enige basiskennis van fauna en flora is daarbij een pre. Mocht die ontbreken dan kan altijd een beroep gedaan worden op een interne opleiding.

Om het brede pakket aan diensten onder de aandacht te brengen wil bezoekerscentrum graag mensen inzetten met sales-ervaring die het leuk vinden om arrangementen aan te bieden. Hierbij moet gedacht worden aan excursies voor instappers maar ook voor bedrijven, organisaties, familie- of vriendenclubs; wandel- en fietstochten; vaartochten buitengaats; verhuur van vergaderruimte; arrangementen voor bedrijven en organisaties; tochten met korting voor ledenorganisaties.

Het spreekt vanzelf dat een organisaties als Bezoekerscentrum De Poeboerderij goed geleid moet worden. Dat gebeurt door de coördinator Paulien Dubbeld en door een adequaat bestuur. De Poelboerderij kan altijd nieuwe bestuursleden gebruiken .

Ten slotte plegen wij het onderhoud zo veel mogelijk in eigen beheer. Daarom zijn we regelmatig op zoek naar mensen met een specifiek technische achtergrond voor timmer-, schilder-, elektra- en loodgieterswerk.

Informatie: Paulien Dubbeld 075-6219100.

Home