Boeken

Een Pracht Land van Water

Een boek over het Wormer- en Jisperveld

In 1996 maakte De Poelboerderij voor haar gidsen een boekje over het Wormer- en Jisperveld. Na 27 jaar is de tijd rijp voor een update! De Poelboerderij heeft de vernieuwde ‘Gidsengids’ in een mooi jasje gestoken, waardoor het ook voor buitenstaanders een zeer lezenswaardig boek is. Vanuit het perspectief van diverse betrokkenen met soms zeer verschillende invalshoeken wordt in deze nieuwe uitgave een boeiend beeld van de huidige situatie van het Veld geschetst.

Recensie dooor Dirk Jan Booij:

Dirk Jan Booij was genomineerd voor de Zaanse Natuurprijs 2023. Hij is gids bij De Poelboerderij en verder is hij trilwacht en al sinds de jaren zeventig actief, onder andere om het Guisveld te behouden. Over het boek ‘Een Pracht Land van Water’ schrijft hij: “Een fraai verzorgd geheel met belangrijke info in overzichtelijke hoofdstukken. En veel en fraaie illustraties. Zeer geschikt voor gidsen, maar ook voor andere belangstellenden. Een knap staaltje werk om met zoveel, nogal verschillende auteurs zo’n boek samen te stellen en te doen uitgeven.”

De aanzet voor het nieuwe boek is gegeven door Frits Hendrikse, die in 2019 overleed. Hij regelde lang en met veel enthousiasme de PR van De Poelboerderij. Geld uit de erfenis van Frits is ingezet om de uitgave van dit boek mogelijk te maken. Het drukken van het boek is mogelijk door giften van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek, van de Stichting Support Sport en Cultuur Wormerland en van het IJsvogelfonds (het goede-doelen-fonds van Vogelbescherming Nederland en de Postcodeloterij).

De prijs van het boek is €15,95 per stuk. Vrienden van De Poelboerderij krijgen 2,50 euro korting (één boek per Vriend).

Het boek is te koop bij de balie van De Poelboerderij en online via onderstaande button.

Klik hier voor de boekbespreking in het september-tijdschrift van Vrienden van de Stolp

Het koffertje van de Burgemeester

Een boekje met zestien Zaanse verhalen over vroeger verteld door Peter Tange en opgeschreven door Hans Kuyper.

Peter Tange, oud-burgemeester van Wormerland:

“De laatste jaren ga ik regelmatig op stap om verhalen over vroeger te vertellen. Dat deed ik al toen ik nog burgemeester van Wormerland was, maar nu hij met pensioen is, heeft hij er natuurlijk veel meer tijd voor. Peter: ‘Ik neem altijd mijn platenkoffertje mee. Daarin zitten prenten en voorwerpen die ik in de loop van de tijd heb verzameld om het verleden ook meer zichtbaar te kunnen maken.
Al die verhalen en platen zijn nu samengebracht in dit boekje. Je leest erin over de eerste vissers bij het zoetwatermeer dat nu de Wijdewormer is. Je zult zien dat Wormer en Jisp aan het eind van de middeleeuwen de belangrijkste plaatsen in de Zaanstreek waren. Je wordt bijgepraat over de Gouden Eeuw en hoe het leven er toen uitzag, hier in het veen langs de Zaan. En je komt meer te weten over het stoomtijdperk, toen de dorpen van Wormerland weer boerengemeenschappen werden. ‘Zelf vertel ik die geschiedenis altijd met veel genoegen. En ik hoop van harte dat het doornemen van dit boekje jullie een even groot plezier zal geven!”

Het boek te koop voor € 14,95 bij de de balie van Bezoekerscentrum Poelboerderij