Expositie ‘Kinga Wieczorek ’

ochtend 2020
ochtend 2020

Van zaterdag 6 augustus tot donderdag 15 september 2022 exposeert Kinga Wieczorek in het bezoekerscentrum van de Poelboerderij in Wormer.

Graag wil me even voorstellen:

Ik ben geboren op 25 juli 1988 te Nowy Tomyśl, opgegroeid in Zbąszyń (Polen).
Vankinds af aan had ik te maken met kunst. Ik had maar één droom, Kunstenaar zijn en
ik heb alles gedaan om deze droom te bereiken. In 2008 ben ik cum laude afgestudeerd aan het Lyceum voor Beeldende Kunsten te
Zielona Góra.
Afstudeerrichting visuele reclame, kunstschilderen en kunstgeschiedenis (het algemeen vormend gedeelte HAVO + opleiding tot kunstenaar HBO) en heb ik de beroepstitel verkregen: beeldend kunstenaar.
In de loop van de jaren 2009-2016 had ik een vast contact met “Galerie Pretekst” in Krakau (Polen). In 2016 werd mijn werk gebruikt voor de Poolse film “The Art of Loving. Story of Michalina Wislocka”.
Tussendoor had ik besloten om naar Nederland te verhuizen en helemaal opnieuw te beginnen. Een eigen plek heb ik gevonden in Zaandam. Hier is ook mijn atelier gevestigd. En hier heb ik ook gekozen om officieel Nederlander te worden.
In Zaandam heb ik meerdere keren geëxposeerd op de plekken zoals Het Weefhuis, Galerie Zaansgroen, Galerie Playroom. Ook heb ik meegedaan aan de Nationale expositie ´Het weekend van het portret´. Mijn werk was ook te zien in Luxemburg. Ik heb vast contact met Veiling Huis Dom Aukcyjny Róża Wroniszewska.
Een aantal werken werden gepubliceerd in ´ART GUIDE kunstgids | artist 2021´ / ‘artist 2022’ en ´JAARBOEK kunstenaars 2022´. Mijn werken zijn verspreid over de hele wereld, o.a. Duitsland, Polen, Frankrijk, VS, Mexico, Australië.
Naast kunst creëren, lessen geven op basisscholen en bij verschillende organisaties zoals Fluxus (het centrum voor de kunsten in Zaanstad) en Feaz (Stichting die workshops aanbiedt voor scholen, kinderopvang en buurthuizen in de regio Amsterdam), ben ik ook actief op gebied van de organisatie.
Sinds 2019 voorbereid ik exposities en kleine evenementen in Café Fabriek in Zaandam. Af en toe in samenwerking met andere organisaties zoals Tengel, Galerie Playroom of Monet Atelier.
Vanaf 2020 ben ik bestuurslid (secretaris) van Stichting Tengel – Zaanse Platform voor Beeldende Kunstenaars in Zaanstreek die de kunstactiviteiten en het werk van Zaandamse kunstenaars onder de aandacht brengt van publiek, overheid en bedrijfsleven.
Ik vind heerlijk om nieuwe dingen te leren en uitdagingen aan te gaan. Daarom neem ik ook bijzondere opdrachten aan. Ook vind ik het heel belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en niet alleen op gebied van kunst. Zo heb ik de opleiding tot Pedagogisch Medewerker Kinderopvang in 2020 afgerond, opleiding tot creatieve therapeut dit jaar afgerond en nu ben ik nog bezig met ‘Creatief werken met
kinderen’.

Over mjn werken:
Er wordt gezegd dat de ogen de spiegel van de ziel zijn. Daar ben ik naar opzoek, de Ziel van de geportretteerde. Het blijft altijd een uitdaging omdat ieder mens uniek is.
De collectie “Vrouwen met Vogels” is mijn eerste collectie met vrouwelijke portretten. Het was begonnen toen ik een intrigerende Poolse vrouw ontmoette: stil, trots en bescheiden tegelijk. Na een kort gesprek heb ik besloten om haar op het doek te vereeuwigen. De vogels moeten het karakter van geportretteerde voorstellen en vrouwen zelf met hun ogen spreken.
Twee van de zeven portretten hebben meegedaan aan competities. ‘Vrouw met ekster’ was uitgekozen voor de Nationale expositie “Het weekend van het portret’ 2020 waar 100 beste portretten uit heel Nederland te zien waren.
“Vrouw met blauw gele ara” was door bij de 1-ste selectieronde voor Portretprijs 2021 (deze hangt hier niet) waarbij weer het schilderij bij de 100 beste portretten (schilder- teken kunst en beeldhouwkunst) van Nederland mocht horen.

Landschappen
Verhalen – Verhalen van eenzame bomen die veel meegemaakt hebben. Sterk en prachtig.
Berkenbossen komen vaak terug in mijn schilderijen.
Ik ben opgegroeid in kleine stad die omringd is door de bossen, moerassen en meren. Ik verlang naar de ruimte en de schoonheid van de natuur die er nog is. Of is het een verlangen naar de tijd dat ik een kind was?
Babie lato – (in het Pools) zwevend in de lucht, op heldere herfstdagen, de draad van enkele spinnen. Meestal is het de tweede helft van september. In deze periode kom ik weer vaak met mijn gedachten naar mijn Moederland. Het is iets wat ik hier in Nederland nog niet heb gezien. Het doet mij denken aan warme avonden en heerlijk frisse ochtenden in mijn vaderland.

Meer informatie over het werk van Kinga Wieczorek vindt u www.kinga-wieczorek.nl

Naast deze expositie kun je in de Poelboerderij ook terecht voor een kopje koffie, een ijsje, een vaartocht of excursie. Check hiervoor de website https://www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl

Openingstijden:
Elke dag van 9.30 tot 16.00 uur.

Bezoekerscentrum De Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.
Gratis toegang.